Böcker
 
Grenargrenar.html
Kontaktkontakt.html
Foton
foton.html
Om migOm_mig.html
Aktuellt
aventyr.html
Dikter
dikter.html
 

Det var ett jätteroligt uppdrag (många bokstäver är det i alfabetet, 28 typ) och resulterade i ”Det ringer in”, en storbok i Kiwi-serien. Bilderna till både den och ”Lille Ville” är gjorda av Catharina Nygård Holgersson.

Så kom ”Lille Ville”. En rimmad dikt som började som av sig själv. En gång när jag läste dikten (som då ännu inte var utgiven) på Författarcentrums arrangemang på Bokmässan i Göteborg kom två damer från Bonnier Utbildning fram till mig och frågade om jag hade lust att försöka mig på en rimmad bok om alfabetet. Sure!

Erkki önskade mig välkommen att tävla i poesi i Rinkeby. Det ledde till att kom jag med i The Swedish Team som fick åka med till Middletown Connecticut USA för att delta i de Amerikanska Mästerskapen i poesi. Vi var fyra: Jasim, Eva, Bob och jag. Eftersom jag kände skrivande människor i Umenejdens Skrivare vågade jag lova Erkki att ta med mig Poetry Slam till Umeå. 1997 hade vi vårt första slam.

Jag gick med i Umenejdens Skrivare och träffade andra som skrev. Vi stod på Vasaplan och Åhléns och var som helst och reciterade. Jag fick uppdrag på universitetet, festivaler, företag, bibliotek...


En gång läste mina barns far Lars en liten artikel i Dagens Nyheter, som handlade om Poetry Slam. Efter lite detektivarbete fick jag tag på Erkki Lappalainen.

Snöflingedag” (en liten Kiwibok på Bonnier Utbildning) är en dikt som kom till när jag skulle hålla en poesistund med småbarn på Stadsbiblioteket. Barnen fick hjälpa mig med att skriva dikten färdig. Den metoden, att skriva tillsammans, har jag använt flera gånger när jag har gjort klassrumsbesök. Också i ett radioprogram för barn: Poesiakuten!


Men det som alltid är basen i allt jag gör, det är dikterna som utspelar sig i den helt vanliga världen. ”Det började så oskyldigt med diskbänken” heter dikten som fått ge namn för min nästa diktbok. Jag älskar att läsa den för folk. Att vara poet är ett fysiskt arbete.

Jag medverkar också i massor av antologier och har blivit publicerad i flera tidskrifter.


Det jag gör nu är att uppträda med mina dikter och skriva nya.  Samtidigt skriver jag krönikor i ICA - kuriren, gör ”Tankar för dagen” för radion och ett och annat uppdrag även på finska.


Min debutroman: ”Mogen för skrubben” (Alfabeta) handlar om Eva-Lena Eliasson som är lärare i svenska och engelska på en högstadieskola. En fredageftermiddag i oktober blir hon inlåst i kopieringsrummet. Snart kommer den på franska.


Inte så konstigt att jag tycker att skolan är en så fascinerande värld. Jag har jobbat jäääättelänngge som bildlärare.

Poetry Slam och överhuvudtaget estradpoesi gjorde att jag inte kände någon press att ge ut någon ny bok på en gång. Men Göran Lundin på Ord och Visors förlag ville ge ut en bok med mig och det blev: ”Jag behöver busschauffören”. Det var en bra idé, Göran. Omslaget i Ord och Visors upplaga gjorde jag själv. Senare kom den ut som pocket på Alfabeta och finns också i finsk översättning av Harri Rinne: ”Minä tarvitsen bussikuskia” på Johnny Kniga Förlag (WSOY).

En gång på poesifestivalen i Härnösand läste jag som vanligt ”...busschauffören”. Anna Clara Tidholm tyckte att vi kunde göra en barnbok av den. Det blev: ”Jag behöver lillbrorsan” (Alfabeta). För den fick jag Författarförbundets Slangbellan. Det är ett fint pris.


”...lillbrorsan” finns översatt till danska och koreanska och radioinspelningen där jag läser in den själv finns på Gammafon Barnmedias CD-serie

Småsagor, nr 7.

Det var i datamaskinernas ungdomstid i början av nittiotalet. Jag gjorde svartvita bilder i Freehand och Super Paint. Och i bilderna lade jag korta dikter. Väldigt olika. Som Tjejsnack: ”O ja ba’.... och han ba’... och ja ba’ hiiiiiii...” eller som Vemodets väsen: ”Min far var en karl och min mor inte kräsen, jag föddes efter den första fadäsen...” Det blev boken ”Stenar och moln” som jag gav ut på eget förlag, det finns några hundra kvar på vinden...


På NordLitt-mässan i Skellefteå bokade jag så många tider på öppen scen som man fick... och prövade att stå på scen och läsa och måla på bilder för första gången. Senare gjorde jag lakanspoesi och andra grejer som diskbänkspoesi och dikter på burk i ett kylskåp i Annika Burholms ladugård i Anumark.


Efter NordLitt fick jag en massa uppdrag att läsa dikter för folk. Och på det viset har det fortsatt.

År 2014 utkom böckerna ”Efter Stormen” och ”Om du behöver mig”. Ett digitalt skrivprojekt på katastroftema hos Mix Förlag.

Boken ”Efter stormen” består av tre långnoveller skrivna av Caroline Jensen, Johan Ring och mig. De utspelar sig i Sverige, i en närliggande framtid, då katastrofen är ett faktum. Min långnovell ”Om du behöver mig” handlar om hur människor hanterar sina nära relationer under tiden då framtiden plötsligt inte alls är säker. Både novellerna och samlingsvolymen går att hitta hos Mix Förlag, digitalt eller print on demand.

Där finns också kärleksnovellerna ”Du glömde nåt” och ”Han är jävligt bra den där”.

”Vad drömde du om?” är en bilderbok med ett drömskt poesiäventyr. Under tiden som Lis

mamma försöker reda ut hennes morgontrassliga hår berättar Li om alla sina konstiga drömmar där hon letar efter sin kompis Lotta. Hon flyger, hon åker på en väg som blir brant som en vägg, hon letar igenom ett labyrintiskt hus. Boken är mästerligt illustrerad av Sara Gimbergsson. Förlaget är MirandoBok och utgivningsår 2015.

Februari 2016 utkom äntligen min nästa diktsamling ”Jag skriver till er för en väninnas räkning” återigen på Ord och Visor förlag. Dikter som jag läst på scen, och dikter som jag aldrig läst på scen. Vågar jag säga att jag gillar den här boken mest!
Ett mångårigt samarbetsprojekt mellan Helena Öberg och mig har nått resultat:

”Sanningen - en roman om förälskelse” utkom den 19/5 2016 och firades i Umeå i bokbubbelrelax på Wilma Spa. Vi behövde verkligen inte uppmana våra badgäster att berätta om sina upplevelser; de bubblade i kapp med jacuzzin! Om förälskelse, passion, otrohet, galenskap, desperation, kärlek, behovet av att bli sedd.


Fem helt olika kvinnor möter mannen i sitt liv. Samme man. Stefan.

Dikter:

NY ”Jag skriver till er för en väninnas räkning”

utkom 2016 på Ord och Visor förlag.

Barnböcker:

Romaner:

Och här kommer hela berättelsen om mina böcker:

NY ”Sanningen - en roman om förälskelse” i samarbete med Helena Öberg, utkom 19/5 2016.

NY ”Du ska få gröt och en lillasyster”, en barnbok

med illustrationer av Anna Begtsson, 2016 Alfabeta.

År 2016 har verkligen varit ett produktivt år ur utgivningssynpunkt. Tre böcker i tre genrer. Här barnboken ”Du ska få gröt och en lilllasyster” Alfabeta förlag. Med fantastiskt färgstarka illustrationer av Anna Bengtsson.

NY ”Westins bageri & kafé”


Bland mjöldamm, heta ugnar och svällande degar utspelar sig världens första ljudkalender för vuxna!


Westins bageri & kafé är en romantisk komedi med extra mycket värme och humor, precis som det ska vara i jultider!


Följ Sigrids bestyr i bageriet varje dag fram till jul, med start den 1 december 2016!


Av: Solja Krapu-Kalli.

Inläsare: Anna Maria Käll.

Storytel 2016